Zeka küpü besinler!



Hangi besin beyne nasıl faydalı? İşte beynin çalışmasını artıran besinler. Zeka küpü bunlar.


Beslenme uzmanları, bilimsel araştırmaları inceleyip zeka gelişimine en çok katkı sağlayan gıdaları belirledi. İşte beynin çalışmasını artıran besinler...

Çilek: İçeriğindeki fisetin maddesi hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı geciktiriyor.

Bitter çikolata: Magnezyum ve antioksidan içeriğiyle beyne oksijen taşıyarak daha aktif çalışmasını sağlıyor.

Tahıl: Önemli bir B vitamini kaynağı olan tahıllar, kan şekerini dengeliyor.

Patates: Kan şekerini dengeli olarak yükseltiyor bu sayede zeka daha verimli çalışıyor

Yoğurt: İçinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendirip, beyni uyarıyor.

Üzüm suyu: Dopamin salgılanmasını arttırarak problem çözme yeteneğini geliştiriyor.

Leziz tadları görünce dayanamıyor insan tabi ama sınırını da bilmek şart! İşte o sınır foto galerilerde. Tıklayın!

Fasulye: Lif ve protein bir arada özellikle çocuklarda zekayı açıyor.
Kırmızı ve turuncu renkli sebzeler: Özellikle domates, havuç ve kırmızı biberde bulunan antioksidan beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlıyor.

Somon: Omega-3 yağları hem beyni koruyor hem hafızayı güçlendiriyor.

Hergün düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin diğerlerine oranla daha başarılı ve verimli oldukları biliniyor. Yoğun bir güne başlarken; peynir, süt, yumurta gibi protein içeren besinlerden oluşan bir kahvaltı, şekerli çay ve simitten oluşan bir kahvaltıya kıyasla daha iyi sonuç almayı sağlıyor.

"Odaklanma" için ceviz, fındık, fıstık gibi sinirleri kuvvetlendiren yiyeceklerin yenmesini öneriliyor.

Uzmanlar yaratıcılığın geliştirilmesi için zencefil yenmesini öneriyor. Kimyonun da içerdiği uçucu yağların bütün sinir sistemini uyardığını söyleyen diyetisyenler "Aniden bir fikre, bir buluşa ihtiyacı olan kimyon çayı içmelidir. Çay, bir fincana iki tatlı kaşığı dolusu kimyon eklenerek yapılabilir" önerisinde bulunuyor.
Lahana, tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlattığı için daha stressiz öğrenmeyi sağlar.

Yağsız kırmızı et: Tam bir demir deposu, özellikle sağlıklı alyuvarlar için vazgeçilmez... Beyin gelişimi için büyük yarar sağlıyor.

En yararsız 5 egzersiz!



Saatlerini göbeğini eritmek için mekikler çekerek ve oturup kalkarak harcayan herkes size aynı şeyi söyleyebilir, bazı hareketler diğerlerinden çok daha etkilidir. Bazıları da aslında pek bir işe yaramaz. Artık siz vaktinizi boşu boşuna didinerek geçirmeyin diye, en yararsız 5 hareketi sizlere sunmaya karar verdik.


İşte karşınızda en işe yaramaz 5 egzersiz hareketi, eğer çalışma planınız sadece bunlardan ibaretse, programınızı değiştirmenizi öneririz.

Mekik çekme!
Bu aslında gerçekten mükemmel bir egzersiz, tabi doğru yapılırsa ve bir rutini varsa? Çoğu kez insanların iki ay boyunca her akşam 30 mekik çektiğini fakat bir türlü dümdüz bir karna sahip olamadıklarını duyarsınız. Genellikle bunun nedenini de anlamazlar.

Genelde insanlar mekiği yanlış yapıyorlar? Hızlı bir şekilde eğilip kalkmak sadece enerji harcamanıza neden olur, kaslarınızı çalıştırmaz. Doğru tarz, karnınızda bir yanma hissedecek kadar kalkmak ve çok hızlı yapmamaya çalışmaktır.

AB Rocker
Bu aletleri hatırladınız mı? Yakın zamana kadar bütün kanallarda reklamları vardı, neredeyse mekikle aynı şey? Kolay bir şekilde mekik hareketini yapmanızı sağlıyor?

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu alet hiçbir işe yaramıyor, bunu kullanarak baklava şeklinde kaslara asla sahip olamazsınız! Bu alet sadece gösteriş için. Bunun tecrübeyle sabit olduğunu söyleyebiliriz.

Yan mekik
Hareketi biliyorsunuz değil mi? Yere uzanıyorsunuz, bir ayağınızı dizinize koyup, diğer dizinize doğru kalkıyorsunuz. Evet, bu diğerlerine göre daha etkili bir hareket, yan karın kaslarınızı ?azıcık? geliştirir. Fakat her gün, iki yana da 100'er mekik çekiyor olsanız bile, dümdüz bir karına ulaşamazsınız?

Yana doğru eğilme
Üzgünüz fakat ayakta durup bir sağa, bir sola vücudunuzu esnetmek, göbeğinizin küçülmesine hiç yardımcı olmayacaktır.

Elinizde kaldıramayacağınız ağırlıklarla bir o yana bir bu yana eğilip vakit harcamak yerine, bir spor salonuna gidip hareketi nasıl daha doğru yapabileceğinizi sorabilirsiniz.

İncelme kemerleri
Bunlar egzersiz bile değil, eğer bunun farkındaysanız, kendinizi şanslı saymalısınız. Bunlar kaslarınızı zıplatan aletlerden başka bir şey değil. Bunları kullanarak göbeğinizi eritebileceğinizi düşünüyorsanız hemen söyleyelim, ayaklarınızı havaya kaldırıp çekeceğiniz 5 mekik, bunlardan daha etkilidir.

Bu tür aletlere paranızı yatırmayın, hiçbir işe yaramadığı gibi, kas zedelenmelerine de yol açabiliyor. Eğer para harcamak istiyorsanız bir spor salonuna gidin! Söz veriyoruz faydasını göreceksiniz.

Yanlış kullanılan göz damlasına dikkat



Göz damlalarının yanlış kullanımı körlüğe kadar gidebiliyor. Memorial Göz Merkezi'nden Op. Dr. Mustafa Temel, göz damlası kullanırken dikkatli olunması gerektiğine işaret ederek “Ne olacak ki, altı üstü bir göz damlası” deyip geçmeyin. Göz damlalarının yanlış kullanımı ciddi görme kayıplarına neden olabilir” dedi.

Göz damlasının usulüne uygun damlatılmamasının, bazen tedavinin etkili olmamasına neden olabileceğini ifade eden Op. Dr. Temel, “Etkili tedavi için, damlanın gözün içine tam olarak girmesi ve damladan sonra bir süre gözün açık tutulması gerekir. Aksi takdirde damla ya hiç göze girmez ya da girmiş olsa bile hızla ve sıkıca gözün kapanması ile dışarı çıkar. Böylece damla yeteri kadar etkili olmaz, hatta tamamen etkisiz kalabilir” dedi.

TANIDIK TAVSİYESİ YERİNE UZMANINA DANIŞIN

Op. Dr. Mustafa Temel yapılan bir diğer yanlışın ise damlaların uzmanına danışılmadan kullanılması olduğunu söyledi. Bazı göz damlalarının üretim amacı dışında kullanılmasının, özellikle de asla kullanılmaması gereken durumlarda kullanılarak son derece olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade ederek “Hatta görmenin tamamen kaybına bile yol açabilir. Örneğin kortizonların belli bazı kornea hastalıklarında kullanılması, gözün delinmesine bile yol açabilir. Yine örneğin göz bebeğini genişleten damlalar bazen aşırı ve hızlı göz tansiyonu yükselmesine, hastanın büyük sıkıntılar çekmesine ve tedavide büyük zorluklara neden olabilir” diye konuştu.

KORTİZONLU DAMLALARIN UZUN SÜRE KULLANILMASI KATARAKTA NEDEN OLABİLİR

Op. Dr. Mustafa Temel, diğer ilaçlarda olduğu gibi göz damlalarında da bazen yan etkiler görülebileceğinin altını8 çizdi. Özellikle önerilen kullanıma uygun davranılmadığında riskin artacağını belirten Op. Dr. Temel, “Bu yan etkiler ilaçtan ilaca çok değişik olabilir. Örneğin kortizonlu damlaların uzun süre kullanılması göz tansiyonunun yükselmesine, katarakt oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle, göz tedavisi sırasında doktorun önerdiği kullanım şekline uyulmalı ve istenilen kontrollere zamanında gelinmelidir” dedi. Doktor kontrollerinin bir nedeninin de kullanılan ilaçların yan etkilerini takip etmek olduğunu söyleyen Op. Dr. Temel, zamanında kolayca çözüme kavuşturulabilecek bir yan etkinin, kontrole gidilmediği takdirde olumsuz sonuçlara yol açabileceğini de dile getirdi.