Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yayınladığı kanser raporunda, gece çalışan kadınlarda, gündüz çalışanlara oranla daha çok göğüs kanseri vakası görüldüğünü bildirdi.
Kanser riskleriyle ilgili yapılan bir çalışmada, "sirkadyen bozulma" olarak nitelenen doğal hayat dengesindeki değişikliğin kanserojen olabileceği belirtildi.
Raporda, ressam ve itfaiye görevlilerinin de işleri dolayısıyla kanser riski taşıdıkları kaydedildi. Gece çalışmanın kanseri tetiklediğine dair insanlar üzerinde yapılan araştırmalarda bulunan kanıtların az olduğunu belirten bilim adamları, laboratuvar hayvanlarıyla yapılan deneylerde daha çok bulgu olduğunu açıkladı.
Risk iki katına çıkıyor
Göğüs kanserine yakalanmış hemşire ve hostesler üzerinde yapılan testler sonucu toplanan bulgularla, tümörün büyümesinde sabit ışığın etkili olduğu kanıtlandı.
Çalışmayı gerçekleştiren Vincent Cogliano, çalışan kadınlar üzerinde yapılan testlerin, gece mesaisinin kanser riskini iki katına çıkardığını ortaya koyduğunu söyledi.
Sabit ışık kanseri tetikliyor
Cogliano yaptığı açıklamada, riskin diğer meslek grupları ve kanser türleri üzerinde nasıl değişiklik gösterdiğini bilmediklerini belirterek, "Avrupa ve Kuzey Amerika'da çalışan insanların yüzde 20'si vardiyalı iş yapıyor ve maruz kaldıkları sabit ışık kanseri tetikliyor" dedi.
Gece çalışan kişilerin maruz kaldığı sabit ışık, melatonin hormonu üretimini baskı altına alıyor ve genlerin yanlış çalışmasına neden olarak, tümör oluşumuna yol açıyor.
Gece mesaisi kanser yapıyor
Etiketler:
kanser
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder