Kızamık hastalığını Türkiye’de yok etme hedefine giderek yaklaşılırken, aşı önemli bir yere sahip. Kızamık hastalığı geçirdikten 5-6 yıl sonra ortaya çıkan SSPE vakaları aşı yapılmayan yerlerde daha fazla.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''2010 yılına kadar kızamık hastalığını ülkemizden tamamen yok etme hedefine oldukça yaklaşmış durumdayız'' dedi.
Bakan Akdağ, SSPE'nin bildirimi zorunlu olmayan hastalıklar arasındayken, verdikleri önemden dolayı 2004 yılında bildirimi zorunlu hastalıklar listesine dahil edildiğini anımsattı.
2005 yılından itibaren SSPE'ye ilişkin veri toplanmaya başlandığını belirten Recep Akdağ, kızamık aşısının 1970 yılından 1998 yılına kadar tek doz olarak uygulandığını, 1998'de okullarda yaşanan kızamık salgınlarını önlemek amacıyla ilköğretim 1. sınıflarda 2. doz uygulaması başlatıldığını hatırlattı.
SSPE hastalığının kızamık geçirilmesinden ortalama 5-6 yıl sonra ortaya çıktığını ifade eden Akdağ, son 3 yıldır kızamık aşı oranlarının yüzde 95'in üzerinde olduğunu, bu oranın AB ortalamasının da üzerinde bulunduğunu bildirdi. Sağlık Bakanı Akdağ, ''2001 yılında 30 binin üzerinde olan kızamık vaka sayısı, 2006 yılında 34, 2007 yılının ilk 10 ayında ise sadece 3'tür. 2010 yılına kadar kızamık hastalığını ülkemizden tamamen yok etme hedefine oldukça yaklaşmış durumdayız'' dedi.
Bilimsel İnceleme Komisyonunun, eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinden 1995-2005 döneminde 1131 SSPE hastası tespit ettiğini bildiren Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
''2006 yılında bildirimi yapılan SSPE vaka sayısı 115'tir. SSPE hastalığının nispeten daha sık görüldüğü iller, geçmiş yıllarda kızamık aşı oranları düşük olan veya bu illerden göç alan illerdir. Son yıllarda ortaya çıkan SSPE vakaları, aşılama oranlarının ve aşı ile elde edilen toplumsal bağışıklığın düşük olduğu geçmiş dönemlerde görülen kızamık vakalarından kaynaklanmaktadır.
Çünkü SSPE hastalığı, kızamık hastalığı geçirdikten 5-6 yıl sonra ortaya çıkmaktadır. Geçmiş yıllarda aşı oranlarının düşük olduğu ve bundan dolayı kızamık salgınlarının görüldüğü illerde SSPE görülmesi tesadüf değildir. Aşı oranlarının düşük olmasında ise dönemin sağlık sistemi ve uygulamalarının, aşılama konusuna yeterince duyarlı olmayan anne-babaların, aşı karşıtı tutumların, terör faaliyetlerinin ve diğer toplumsal engelleyicilerin değişik oranlarda rolleri olmuş olabilir.''
2010’da Kızamık Türkiye’yi terk ediyor
Etiketler:
Kızamık
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder