Uzmanlar, doktorları yan etkileriyle hastayı daha da zayıf düşüren antibiyotikleri yazarken bir kez daha düşünmeye çağırıyor...
“Doktorlar sinüzit şikayetiyle gelen her hastaya antibiyotik yazmamalı”. Saygın tıp dergisi Lancet’te yer alan uyarıya göre, sinüzitin tedavisinde antibiyotiklerin çoğu zaman etkisi olmuyor.
İngiltere’de yürütülen 9 deneysel çalışmaya dayanan araştırma, doktorlara bir uyarı niteliğinde. Tıp dergisi Lancet’te yayımlanan araştırmaya göre, antibiyotikler sinüzit tedavisinde çoğu zaman beklenen iyileşmeyi sağlamıyor...
Uzmanlar bu durumu şöyle açıklıyor:
Yetişkin nüfusun her yıl yüzde 1 ila 5’i yüz kemiğindeki boşlukları dolduran sinüslerin iltihaplanması anlamına gelen sinüzite yakalanıyor.
Ağrı ve yüksek ateşle seyreden rahatsızlığın tedavisinde sık sık antibiyotiklere başvuruluyor.
Genellikle doktorlar, bir haftadan uzun süren sinüzit şikayetlerinde hastalığın bakteriyel olduğunu düşünerek antibiyotik yazıyor.
2 bin 600 kişi üzerinde yapılan araştırmaysa, hastalığın süresinin hastanın antibiyotiklere olumlu tepki vereceği anlamına gelmediğini ortaya koydu.
Bununla birlikte uzmanlar, araştırmanın hiçbir sinüzit hastasının antibiyotiklerle iyileşemeyeceği anlamına gelmediğini vurguluyor.
Ancak yan etkileri ve bağışıklık sisteminin direncini düşürmesi nedeniyle her hastaya, özellikle de şikayetlerin başladığı ilk günlerde bilinçsizce antibiyotik yazılmaması gerektiğini belirtiyorlar.
‘Sinüzit şikayetine antibiyotik yazılmamalı’
Etiketler:
antibiyotik,
Sinüzit
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder